Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IK Pantern
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från IK Pantern.
Ishockeyklubben Pantern
Följ oss för uppdateringar
Det började i ett omklädningsrum på Lundavägen 59 den 6/11 1959. Ett tio-tal bilmekanikerlärlingar i 15-17 årsåldern samlades där efter arbetstidens då de hade bestämt sig för att bilda en hockeyklubb. Inspiration härtill hade de fått av MFF:s framfart på den nya konstisbanan vid sidan av Stadsteatern. Där hade de lyckats att få hyra några enstaka timmar och utnyttjade i övrigt att vintern det året var så tillmötesgående att de även kunde använda sig av en damm i Lomma och faktiskt också, vid något enstaka tillfälle, nyttja Pildammarna i Malmö till hockeyspel. Då det vid tillfället rådde hockeyfeber i Malmö var det inte svårt att finna lämpliga motståndare.
Ett engelskt proffslag, Nottingham Panthers, som varit på besök och imponerat på grabbarna, hade givit inspiration till namnet Pantern som samtidigt fick tillnamnet Idrottsklubben för att hålla öppet för andra idrotter. Fältet lämnades även fritt för den geografiska hemvisten då man inte visste var man kunde få spela framöver. Klubbens förste ordförande blev Jan Magnusson och förste sekreterare Kjell Olofsson, båda några år äldre, men även de anställda på företaget Frode Lund. Redan dagen efter växte klubben till ett tjugotal medlemmar genom kompisar som ville vara med.
Vi bedrev mycket barmarksträning i en ganska okonventionell stil. En dag med femkamp i friidrott på Frostavallens lilla idylliska idrottsplats med åtföljande simning i Vaxsjön kunde nästa gång följas av terränglöpning ute i Bökeberg eller en cykling med start från Jägersro och ett par varv runt Oxie. Limhamnsfältet erbjöd möjlighet till hinderbana med åtföljande bollspel. Aktiviteterna skedde alltid i tävlingsform, varade minst halva dagen, inkluderade matrast och medhavd fika och skapade samtidigt transportproblem då de flesta inte hade körkort men med föräldrars hjälp gick det att lösa.
Ingen lämnade efter första säsongen speciellt inte sedan vi på höstkanten fått möjlighet till att hyra träningstid på Lunds nybyggda isbana. Vad gjorde det att tiderna var 8 på söndagsmorgonen eller 22 på torsdagskvällen, att ishyran skulle betalas gemensamt direkt efter träningen och att all utrustning fick man hålla själv. Dessutom kunde det regna och snöa så att en del av tiden gick åt till att skrapa banan och, eftersom alla var från Malmö, måste alla ta sig dit. Det gick, för det var ju så roligt!
På våren blev vi inbjudna att delta i en reservlagsserie med Rögle, Jonstorp och IFK Helsingborg. De betydligt äldre farbröderna gav oss massor av stryk men vi lärde oss samtidigt mycket. Spelade klubbens första officiella match i JDM mot Lund IS som vi vann med 8-1. I nästa omgång väntade MFF som tog ner oss på jorden.
Fyra grabbar ställde på skoj upp i Terräng- JDM för 20-åringar. Trots att de bara var 17-19 år kom de 8, 11,12 och 13 av 16 startande.
Pantern fick 61-62 göra debut i seriesystemet. Den skedde i div. 5 mot Hammenhögs IF, Söders IF, Västra Vemmenhögs IF och Åsum BK. De senare vann serien före Pantern.
Blev uppflyttade till div.4 året 62-63 men tog bara 1 poäng och ramlade åter ner. Minnesvärt från den säsongen var en match mot F 10, Ängelholm som spelades i -23 grader. Flygarna vann med 11-6 och så småningom också serien.
1962 fick vi tillgång till is på nybyggda Östra isbanan och blev därmed en Kirsebergsklubb efter att dessförinnan ha fått träna och spela i Lund. Pantern vann div.5 södra 63-64 före de tre malmölagen Limhamn IF, Sundet IF, IK Skäret samt Skurup HC. I en träningsmatch innan seriestarten mötte vi, i Landskronas nybyggda inomhushall, IK Luton vilket blev vår inomhuspremiär.
1964-65 kom vi 5:a i div.4. IS Göta med de välkända bröderna Gunnar och Lennart Anderberg i laget vann. Pantern, som tidigare levt på boklotterier, tombolor och medlemmarnas egna insatser skaffade egen klubblokal på Kronotorpsgatan där man förutom klubbverksamhet och bordtennis anordnade bingo. Den fackligt engagerade Sven Olsson blev ordförande och medverkade till att vi fick flytta över spelet till Folkets hus på Nobeltorget sedan lokalen blivit för liten. Medlems-antalet i klubben var nu 757.
Den tidigare MFF-backen Jörgen Danielsson kunde tack vare bingopengarna engageras som Panterns förste tränare och även lite ny utrustning köpas in till säsongen 1966-67 men det sportsliga resultatet blev blott en tredje plats. Kulladal seriesegrare.
Jörgen, som var spelande tränare, efterträddes av Benny Burakovsky som även han deltog i laget. På nytt hamnade Pantern på den tredje platsen vilket var olyckligt eftersom två lag flyttades upp och det blev de båda lokalkonkurrenterna Kiviksgården och Skäret. Flera spelare värvades över till dem efter säsongen och då bingospelet dessutom gick med förlust, eftersom professionella hajar hade tagit över, beslöt föreningen ta ett sabbatsår för att reda upp klubbens finanser.
Vi beslöt lite desperat att satsa på ett sommarbingo något som aldrig, tidigare prövats i Malmö, och valde danslokalen 54:an på Föreningsgatan som spelplats. Det blev stor succé och den sommaren fick vi ordning på klubbens finanser och kunde påbörja omstarten.
KEO
Bild: Panterns stickade matchtröja
(Fortsättning följer)
(Vill ni läsa mer om Panterns historia så gå in på ”Historia” till vänster i menyn.
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera